شناسایی ۴۵۰ گونه گیاه دارویی در آذربایجان شرقی
شناسایی ۴۵۰ گونه گیاه دارویی در آذربایجان شرقی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی از شناسایی ۴۵۰ نوع گیاه دارویی در آذربایجان شرقی خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری صدای بناب،فتحی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی با اشاره به تولید ۲۵ درصد از گیاهان دارویی شناسایی شده کشور در استان آذربایجان‌شرقی گفت: این استان با داشتن ۴۵۰ گونه گیاه دارویی و تولید ۱۱ هزار و ۹۳۵ تن گیاه دارویی، گل محمدی و زعفران یکی از غنی‌ترین مناطق کشور محسوب می‌شود.

او اظهار کرد: گیاهان دارویی علفی چند ساله و یک ساله شامل زیره سبز، بالنگو، سیاهدانه، موسیر، رازک، نعناع فلفلی، باد رنجبویه، رازیانه، شاهسپرم، خاکشیر، آویشن، اسطوخودوس، به لیمو، رزماری، زوفا، گاو زبان و بادرشبو در سطح ۷۴۴ هکتار از اراضی استان تولید می‌شود.

فتحی افزود: گیاهان دارویی بوته‌ای، درختچه‌ای و درختی چون زرشک، سماق، عناب، زغال اخته و سنجد نیز در سطح یک هزار و ۲۲ هکتار از اراضی استان کشت می‌شوند و در کنار آن، توسعه کشت موسیر به وسعت ۲ هکتار برای اولین بار در سال ۹۹ انجام گرفت.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به فعالیت ۲۱ واحد فرآوری گل محمدی (گلاب و اسانس)، عرقیجات گیاهان دارویی، شربت‌های گیاهان دارویی، بسته‌بندی گیاهان دارویی، بسته‌بندی زعفران و سماق در سطح آذربایجان شرقی، خاطرنشان کرد: شهرستان مرند با تولید سالانه یک هزار و ۱۲۴ کیلوگرم زعفران در سطح ۲۰۱ هکتار به عنوان قطب تولید زعفران استان مطرح است و شهرستان‌های اسکو با تولید ۲ هزار و ۱۴۴ تن گل محمدی و ۲۴ تن زیره سبز، کلیبر با تولید یک هزار و ۲۶۰ تن زغال اخته، تبریز با تولید ۲۰۴ تن شاهسپرم، هوراند با تولید ۱۲۶ تن سماق و خداآفرین با تولید ۱۹۲ تن کنجد سیاه از جمله قطب‌های تولید گیاهان دارویی استان هستند.

فتحی در خصوص طرح توسعه گیاهان دارویی از محل اعتبارات احیای دریاچه ارومیه و یارانه نهال در سال ۹۸ گفت: ۳ میلیارد و ۳۶۰ میلیون ریال برای توسعه گیاهان دارویی در حوضه دریاچه ارومیه تخصیص یافته بود که از این مبلغ یک میلیارد و ۵۹۷ میلیون ریال در کاشت بهاره برای خرید بذر و نشا و قیم (سیاه دانه، رازک، آویشن) در شهرستان‌های حوزه دریاچه ارومیه شامل تبریز، آذرشهر، اسکو، شبستر، بناب، عجب شیر، مراغه در سطح ۱۹.۷ هکتار هزینه شده است.

او افزود: مبلغ ۲ میلیارد و ۳۳ میلیون ریال نیز در کاشت پاییزه موسیر، آویشن و سیاهدانه در سطح حدود ۲۵ هکتار از این مناطق هزینه شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص چالش‌های موجود در تولید گیاهان دارویی استان آذربایجان شرقی اظهار کرد: تولید نشدن نشا و بذر اغلب گیاهان دارویی یکی از مشکلات اساسی بخش گیاهان دارویی استان است که بهره‌برداران و کارشناسان را با مشکلات عدیده‌ای از جمله از بین رفتن گیرایی نشا‌های حمل شده به علت حمل در شرایط نامناسب و عدم سازگاری رقم‌های حمل شده با آب و هوای استان مواجه کرده است.

او با اشاره به مشکل عدم خرید تضمینی محصولات گیاهان دارویی که منجر به از بین رفتن انگیزه بهره برداران جهت توسعه گیاهان دارویی می‌شود گفت: تسهیلات کم بهره برای حمایت از بهره برداران این حوزه و تشویق به توسعه گیاهان دارویی تخصیص نمی‌یابد و حتی ثباتی در بازار فروش گیاهان دارویی هم وجود ندارد.

او با انتقاد از عدم انسجام بین بخشی در ساماندهی بازار مصرف داخلی و خارجی گیاهان دارویی، گفت: ضعف اطلاعات سیستم بانکی در پرداخت تسهیلات بانکی برای طرح‌های گیاهان دارویی باعث مشکلاتی در این حوزه شده است.

فتحی افزود: تسهیلات کم بهره‌ای جهت مکانیزه کردن عملیات کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی تخصیص نمی‌یابد که این موضوع منجر به بالا رفتن هزینه تولید و در نتیجه پایین آمدن بهره اقتصادی برای کشاورز می‌شود.

انتهای پیام/ رقیه فتحی